Genoa با 96 هسته برای سال 2022 و سری Bergamo با 128 هسته برای سال 2023
کمپانی AMD نسل بعدی پردازندههای Genoa و Bergamo را بر اساس معماری ZEN4 معرفی کرد. تراشههای Genoa و Bergamo EPYC از معماری کاملاً جدید بهره میبرند
پردازنده های نسل بعدی AMD EPYC Genoa تا 96 هسته Zen 4 با فناوری لیتوگرافی 5 نانومترو تراشه های Bergamo تا 128 هسته Zen 4C خواهند بود.
کمپانی AMD نه تنها جنوا و برگامو را معرفی کرد، بلکه از یک معماری جدید تراشه در قالب Zen 4C نیز رونمایی کرد. هسته Zen 4C اخیراً در شایعات به عنوان Zen 4D معرفی شد و ما چند مورد در مورد آن می دانیم، اما ابتدا اجازه دهید جنوا را معرفی کنیم که از هسته های Zen 4 پشتیبانی می کند.
پردازندههای AMD EPYC Genoa تحت لیتوگرافی 5 نانومتر Zen 4 و حداکثر 96 هسته در سال 2022 عرضه میشوند
کمپانی AMD قبلاً اعلام کرده است که EPYC Genoa با پلتفرم جدید SP5 سازگار است که سوکت جدیدی را به ارمغان می آورد، بنابراین سازگاری SP3 تا EPYC Milan وجود خواهد داشت. پردازندههای EPYC Genoa همچنین از حافظه و قابلیتهای جدید پشتیبانی میکنند. در آخرین جزئیات، گزارش شده است که پلتفرم SP5 همچنین دارای یک سوکت کاملاً جدید است که دارای 6096 پین است که در قالب LGA عرضه میشوند. این بزرگترین سوکتی خواهد بود که AMD تا به حال با 2002 پین بیشتر از سوکت LGA 4094 طراحی کرده است.
این سوکت از AMD EPYC Genoa و نسل های آینده تراشه های EPYC پشتیبانی می کند. در مورد خود پردازندههای جنوا صحبت میکنیم، تراشهها دارای 96 هسته و 192 رشته هستند. اینها بر اساس معماری جدید هسته Zen 4 AMD خواهند بود که انتظار می رود از لیتوگرافی 5 نانومتری TSMC بهره میبرند و برخی ارتقاهای دیوانه کننده IPC را ارائه دهد.
برای رسیدن به 96 هسته، AMD باید هسته های بیشتری را در بستر EPYC Genoa قرار دهد. گفته می شود که AMD با گنجاندن مجموع 12CCD در تراشه جنوا به این مهم دست می یابد. هر CCD دارای 8 هسته مبتنی بر معماری Zen 4 خواهد بود. این با افزایش اندازه سوکت مطابقت دارد و ما میتوانیم به یک عملکرد عظیم پردازنده نگاه کنیم، حتی بزرگ تر از پردازنده های EPYC موجود در بازار.همچنین گفته می شود که توان مصرفی این پردازنده ها 320 وات است که تا 400 وات قابل تنظیم است.
همچنین گفته شده است که پردازندههای AMD EPYC Genoa دارای 128 لاین PCIe Gen 5.0 و 160 لاین برای پیکربندی 2P (دو سوکت) خواهند بود. پلتفرم SP5 همچنین از حافظه DDR5-5200 پشتیبانی میکند که نسبت به DIMM های DDR4-3200 مگاهرتز موجود پیشرفتی دیوانه کننده است. اما این همه ماجرا نیست، همچنین از 12 کانال حافظه DDR5 و 2 DIMM در هر کانال پشتیبانی می کند که با استفاده از ماژول های 128 گیگابایتی تا 3 ترابایت ارتقا حافظه سیستم را امکان پذیر می کند.
رقیب اصلی سری AMD EPYC Genoa خانواده Sapphire Rapids Xeon اینتل خواهد بود که انتظار می رود در سال 2022 نیز با پشتیبانی از PCIe Gen 5 و حافظه DDR5 عرضه شود. اخیراً شایعه شده است که این خط تولید تا سال 2023 افزایش حجم تولید نخواهد داشت.
به طور کلی، به نظر میرسد که خط تولید AMD EPYC Genoa پس از این افشاگری در فرم عالی قرار دارد و اگر AMD این سری از پردازنده های خود را سال 2022 عرضه کند، میتواند یک اختلال و رقابت سنگین بزرگ برای بخش سرور باشد.

پردازندههای AMD EPYC Bergamo تحت لیتوگرافی 5 نانومتر و هسته های Zen 4C و حداکثر 128 هسته که در سال 2023 عرضه میشوند
شایعات زیادی در مورد 128 هسته بودن EPYC Genoa AMD منتشر شده است، اما زمان آن رسیده است که به این شایعات پایان دهیم. بر اساس آنچه AMD نشان داده است، خط تولید AMD EPYC Genoa از هستههای Zen 4 مبتنی بر فرآیند 5 نانومتری TSMC و در مجموع 96 هسته بهره میبرد. با توجه به آنچه می توانیم بگوییم، AMD ممکن است Genoa را با 128 هسته داخلی ارزیابی یا آزمایش کرده باشد، اما به نظر می رسد که در طراحی نهایی 96 هسته داشته باشد. تراشههای 96 هستهای جنوا چیزی هستند که با پردازندههای Xeon Sapphire Rapids غیر HBM رقابت خواهند کرد.
اما به زودی پس از Genoa، انتظار میرود AMD سری دیگری از سرورهای مبتنی بر Zen 4 به نام Bergamo را عرضه کند. تراشههای EPYC Bergamo دارای حداکثر 128 هسته خواهند بود و تراشههای زئون مجهز به HBM را به همراه محصولات سرور اپل و گوگل با تعداد هستههای بالاتر (معماری ARM) هدف قرار خواهند داد. هر دو سری Genoa و Bergamo از سوکت SP5 استفاده می کنند و تفاوت اصلی این است که Genoa برای بوست فرکانس بالاتر بهینه شده است در حالی که Bergamo برای توان عملیاتی بالاتر بهینه شده است.
در اسلایدهای مربوط به Bergamo، به وضوح بیان شده است که ترکیب پردازنده برای ارائه عملکرد پیشرفته تر و بهره وری انرژی در همان سوکت و پلتفرم Genoa بهینه شده است. تفاوت اصلی در اینجا تکیه بر هسته های جدیدتر Zen 4c است. گفته میشود که هستههای Zen 4 برای عملکرد کوچکتر بهینه سازی شدهاند و بهره وری بهبود یافته ی انرژی را ارائه میدهند.
شایعه شده است که هستههای Zen 4c AMD نسخهای از هسته های استاندارد Zen 4 با حافظه کش بازطراحی شده و ویژگیهای کمتر خواهند بود. همچنین گفته می شود که هسته ها دارای بوست فرکانس پایین تری برای رسیدن به اهداف مصرف انرژی هستند، اما هدف اصلی افزایش تراکم هسته است. در حالی که Zen 4 دارای 8 هسته در هر چیپلت است، Zen 4D تا 16 هسته در هر چیپلت را امکان پذیر میکند. این به AMD اجازه می دهد برای افزایش تعداد هسته خود بر روی پردازنده های نسل بعدی و همچنین افزایش عملکرد چند رشته ای آن ها آزادی عمل بیشتری داشته باشد.

همچنین منطقی است که چرا این طراحی چیپلت ابتدا به سمت پردازنده های EPYC Bergamo می رود زیرا AMD قصد دارد عملکرد چند رشته ای پیشرو خود را در زمینه سرور افزایش دهد. دلیل حذف اکثر ویژگیها این است که CCDهای 16 هستهای Zen 4D همان فضایی را که CCDهای 8 هستهای استاندارد Zen 4 CCD دارند، اشغال میکنند. بنابراین یک چیپلت Zen 4D با تمام ویژگی های Zen 4 به اندازه قالب بزرگتر منجر می شود. همچنین ذکر شده است که Zen 4D ممکن است دارای نیمی از حافظه کش L3 Zen 4 باشد، ممکن است پشتیبانی AVX-512 را حذف کند و پشتیبانی SMT-2 تأیید نشده است. این بسیار شبیه به هستههای Gracemont در پردازندههای Alder Lake است که دارای فرکانس های پایینتر، در حافظه کش L3 هستند و از SMT پشتیبانی نمیکنند.
این احتمال وجود دارد که AMD قصد دارد تراشههای Zen 4D و Zen 4 خود را به گونهای تقسیم کند که Genoa طراحی کامل Zen 4 باشد در حالی که Bergamo یک طراحی ترکیبی است. Genoa پشتیبانیAVX-512 را به عنوان اسناد فاش شده از گیگابایت نشان می دهد در حالی که Bergamo برنامه هایی را هدف قرار می دهد که به تراکم هسته بیش از پشتیبانی AVX-512 نیاز دارند. همچنین ممکن است تعداد کانال های حافظه با پردازنده های Bergamo مجهز به Zen 4D به 12 کانال DDR5 افزایش یابد.
رندرهای تراشه AMD EPYC Genoa مجموعا 12CCD Zen 4 را نشان می دهد که به 96 هسته می رسد، بنابراین در مجموع 16CCD معماری ZEN4 برای Bergamo برای رسیدن به 128 هسته مورد نیاز است.